Spune-mi de ce ti-e frica, sa-ti spun cine esti !

Presupun ca tuturor le este frica de cate ceva sau cineva…Chiar daca nu sufera de vreo fobie, exista acea teama de un anumit lucru, persoana, sau fenomen…

Diferenta dintre fobie si frica obisnuita ar fi ca frica obisnuita este o reactie normala la o situatie care ne pune in pericol si ne produce o reactie, de fuga, atunci cand stimulul advers este foarte puternic,
sau de lupta, atunci cand simtim ca putem sa il infruntam. Fobia este o frica ce depaseste ratiunea si pe care o dezvoltam ori de cate ori suntem expusi la situatia respectiva sau la stimulul respectiv sau doar ne imaginam stimulul.

Aceste temeri sunt fie declansate de la o anumita intamplare, fie suntem nascuti cu ele, fie le dobandim de-a lungu timpului fara nici o explicatie anume. Printre cele mai frecvente se enumera: frica de intuneric, frica de paianjeni, frica de inaltime, frica de ace, frica de tunete si fulgere, frica de spatii inchise, frica de caini, frica de auditoriu (a vorbi in fata a mai mult de 3 persoane), frica de insecte, frica de dentist, frica de apa, frica de foc, frica de serpi, frica de tunete si fulgere si frica de moarte…

Psihologii caracterizeaza o persoana in functie de mica teama sau de fobia pe care o are…

• Astfel persoanele care au o teama ce implica actiuni in preajma sau cu animale, sunt considerate a fi persoane vulnerabile si care de regula, se adapteaza destul de greu intr-o comunitate si foarte rar au incredere in alcineva, decat in propia persoana.

• Persoanele cu frica e intuneric sunt acelea care fie au remuscari de consiinta datorita unor fapte si actiuni trecute, fie se subapreciaza si nu au incredere in propia persoana, in societate si in tot ce ii inconjuara, astfel fiindule frica si de propia umbra.Din aceeasi categorie pot face parte si cei carora le este frica de fantome, persoanele respective urasc neprevazutul, ei fiind foarte bine organizati si planificandu-si orice miscare.

• Teama de spatii inchise  si frica de inaltime pot fi caracterizate ca fiind temeri mai mult decat involuntare, ci spontanae, survenite pe neasteptate  si care consta intr-un sentiment de frica in fata unui posibil pericol, de la o simpla lovitura pana la moarte…Aceasta teama apare cel putin odata la fiecare om in parte si nu exista o caracterizare a persoanei, caci toti suferim de aceaste temeri justificate.

• Frica de a vorbi in public este acea teama care depaseste gradul de emotie si transforma gramul de teama in fata unui esec si neincredere intr-un dezastru. Cei care au aceasta teama sunt persoane extrem de emotive, nesiguri pe ei, nehotarati, nu foarte sociabili, intovertiti si care calca de 10 ori in acelas loc.

• Frica de ace si de dentist sunt mai mult temeri in fata unei viitoare dureri pe care le pot produce acele…Persoanele in cauza sunt firi sensibile care resimt puternic orice impresie fizica sau morala (gandul la ace sau dentist), usor impresionabile si foarte simplu de convins, chiar manipulat.

• Frica de apa si de foc apare ca rezultat a unor experiente directe sau indirecte ce tin de o intamplare care a avut ca factor principal apa sau focul (incendii, inundatii) si care a ramas intiparita in memorie. Persoanele care sunt purtatoare de aceasta temere au un caracter puternic, insa sunt  usor vulnerabile in fata catastrofelor, gandesc la rece in situatii critice, sunt sufletiste si ar sarii oricand in ajutorul unui necunoscut, indiferent de situatie.

• Frica de tunete, fulgere si de moarte. Cei suferind de acestea sunt indivizii care nu cred in religie, nu obijnuiesc sa se roage, de obicei nu respecta sarbatorile si nu au construita nici o relatie cu Dumnezeu si cu biserica. Insa aceasta frica mai poate fi si produsul unor evenimente trecute, marcante si care influenteaza prezentul printr-un gand ca s-ar putea repeta o anumita intamplare. Astfel, au tendinta sa traiasca in trecut, evita obstacolele si trec peste ele foarte greu sau chiar deloc.

Mie personal imi este frica (groaza) de serpi si de faptul ca m-ar putea incolacii, insa am si dorinta de a-i cunoaste mai bine, de a-i atinge si de a”comunica” cu ei…ma fascineaza pielea, culorile pielii si tot ce tine de aspectul lor…

Voi ce fobie/frica/temere aveti ?